Vaivatonta leivontaa

Välillä sitä törmää resepteihin, joista heti ensilukemalla tietää, että tämän täytyy olla hyvää. Joulukuisella Berliinin reissulla osui piskuisessa paikallisessa kirjakaupassa silmiini hollantilaisen nuoren naiskokkin Yvette van Bovenin esikoisteos Home Made. Kirjan luokseenkutsuva kuvitus ja maanläheiset reseptit valloittivat ja sittemmin kirja on yksi keittokirjastoni suosikeista.

http://yvettevanboven.com/home-made-2

Suosittelen kokeilemaan kirjasta löytynyttä, aidon maalaisleivän reseptiä. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty pelkkiä ruisjauhoja, mutta hollantilaiset ruisjauhot ovat ilmeisen kevyempiä kuin täkäläiset, sillä leipä ei ottanut noustakseen edes silloin kun korvasin puolet rukiista vehnällä. Sen vuoksi allaolevassa reseptissä on pelkkiä vehnäjauhoja, joilla leivästä tuli taivaallisen kuohkeaa. Kohotusaika on pitkä, eli siksi kannattaa ajoittaa leipominen niin, että 18 tunnin päästä taikinan valmistamisesta sinun on mahdollista olla muutama tunti kotosalla.

“Leipä (melkein) ilman vaivaamista” syntyy näin:
vaivaton_maalaisleipa1

425 g vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 dl vettä
1 dl olutta
1 rkl etikkaa

1. päivänä: Sekoita kaikki taikinan ainekset hyvin ja muotoile taikinasta pallo. Laita se isoon taikinakulhoon ja peitä kelmulla. Anna nousta 8-18 tuntia.

2. päivänä: Jauhota leivonta-alusta ja kaada kohonnut taikina siihen. Vaivaa taikina kymmellä vahvalla vedolla. Älä vaivaa enempää. Muodosta taikinasta jälleen tasainen pallo.

Nosta taikinapallo leivinpaperin päälle ja leivinpaperin avulla se edelleen taikinakulhoon. Älä poista leivinpaperia, se kulkee mukana nyt loppuun asti. Peitä kelmulla ja anna kohota vielä 2 tuntia.

Ripottele kohonneen leivän pintaan vehnäjauhoja ja tee viilto leivän keskelle pitkittäissuunnassa.

Laita uuninkestävä, kannellinen pata kylmään uuniin tyhjänä ja laita uuniin sen jälkeen kuumenemaan 200 asteeseen. Tällä toimenpiteellä taataan leivälle rapsakka kuori. Kun uuni on lämmennyt, nosta pata nopeasti pois uunista. Siirrä leivinpaperi ja sillä oleva kohonnut leipä kokonaisuudessaan pataan, pistä kansi päälle ja vuoka nopeasti takaisin uuniin. Vähennä tämän jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista leipää 30 minuuttia. Poista padasta 30 minuutin jälkeen kansi ja paista vielä toiset 30 minuuttia. Leipä on valmis kun pinta on kullanruskea.

Maailman paras maalaisleipä on valmis!
vaivaton_maalaisleipa2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s